Naložba v zlato je ena izmed investicij, za katero se ljudje največkrat odločijo, saj ima za vlagatelje mnoge prednosti. Ta plemenita kovina namreč zaradi svoje stabilnosti in varnosti ter dolgoletne vrednosti predstavlja atraktivno metodo shranjevanja premoženja ter dolgoletne investicije.

Še posebej je postala priljubljena v zadnjem času, ker vlagatelji iščejo rešitve za zavarovanje svojega premoženja pred inflacijo in ekonomskimi nestabilnostmi. V primerjavi z delnicami, obveznicami ali kriptovalutami je mnogo bolj stabilna, saj ne more izgubiti svoje vrednosti ter je zelo odporna na volatilnost trga. Ta plemenita kovina se najpogosteje nahaja v obliki kovancev ali palic.

naložba v zlato
naložba v zlato

Kje se kupi zlato kot naložba?

Zlato kot naložba se lahko kupi oziroma proda v za to posebej specializiranih trgovinah, v katerih zaposleni zelo dobro poznajo tržne razmere in lastnosti plemenitih kovin.

Pri nakupu ali prodaji sta poznani dve vrsti plemenitih kovin, ene so naložbene, druge pa lomljene. Naložbene se prodajajo v obliki palic ali kovancev, pod lomljene pa štejejo izdelki, kot so zlatniki, verižice, obeski, uhani, prstani, zapestnice, broške in dentalne kovine.

Cene odkupa ali prodaje se oblikujejo glede na ceno borze, te pa se pri aktivni borzi osvežujejo vsakih petnajst minut. Za tem se oblikujejo glede na maso in čistine te kovine, pri čemer je ključni faktor oblika, v kateri se nahaja izbrana kovina.

Verifikacija naložbenih kovin se opravi s pomočjo kislinskega testa ali pregleda s posebnim XRF testom, s pomočjo katerega se zagotovi, da zares gre za plemenito kovino.

Naložbeno svetovanje za dolgoročno koristne finančne odločitve

Naložbeno svetovanje je postopek, pri katerem strokovnjaki pomagajo strankam pri sprejemanju odločitev glede naložb. Cilj tega postopka je doseči optimalno ravnovesje med donosnostjo in tveganjem ter izpolniti individualne finančne cilje strank.

To storitev izvajajo finančni svetovalci, investicijske družbe in nekatere druge institucije, temelji pa na individualnih potrebah ter ciljih strank. Strokovnjaki se posvetujejo s strankami glede njihovih finančnih ciljev, situacije, časovnega obdobja in stopnje tveganja, ki so jo pripravljeni sprejeti.

Na podlagi teh informacij svetovalci razvijejo ustrezno strategijo naložb, ki je prilagojena posameznim strankam. Glavna naloga naložbenega svetovalca je torej analizirati različne naložbene možnosti in priporočiti portfelj naložb, ki najbolje ustreza ciljem in potrebam stranke.

Naložba v zlato in najboljši čas zanjo

Naložba v zlato je vedno dobra ideja, saj je vrednostno zelo stabilna dobrina. Kljub temu pa lahko določimo najboljši čas za nakup te plemenite kovine. Diverzifikacija portfelja oziroma razpršitev naložbe ter posledično zmanjšanje tveganja zaradi nizke povezanosti z drugimi naložbami je ena izmed takšnih situacij, pri kateri se zelo splača investirati v zlato.

Ta naložba je pa še posebej smiselna v času gospodarske nestabilnosti, kot so recesija, strma inflacija, globalne grožnje in politične nestabilnosti. Te okoliščine lahko povišajo cene plemenitih kovin, saj naložbo v njih vlagatelji smatrajo kot varno zatočišče in zavarovanje svojega premoženja pred inflacijo.

Cena te plemenite kovine ne pada, temveč na daljši rok počasi in stabilno raste.

zlato kot naložba
zlato kot naložba

Naložba v zlato in njene oblike

Zlato kot naložba se lahko izvrši v več različnih oblikah, pri čemer pa se najbolj osnovno razlikuje glede na težo. Kupiti je mogoče kovance, ki tehtajo med 3g in 31g, prav tako pa lahko kupimo zlate palice po 1g, 2g, 5g, 10g, 20g, 31g, 50g, 100g, 250g, 500g in 1kg.

Prednost kovancev se kaže v njihovi likvidnosti, torej hitrejši in lažji možnosti prodaje, prednost palic pa je njihov nižja marža. Ob teži je zlatu mogoče izmeriti tudi čistost, pri čemer je najvišja možna 24 karatov in višja kot je čistost, višja je tudi cena.

Ta plemenita kovina se lahko tudi različno shranjuje, pri čemer se lahko shranjuje v bančne sefe, specializirana skladišča ali se jih hrani posamezno doma. Načini shranjevanja se lahko razlikujejo tudi po stopnji tveganja in posledično različni višini stroškov shranjevanja, to pa seveda na koncu tudi vpliva na donosnost naložbe.

Naložba v zlato je dolgoročno varna investicija

Zlato kot naložba je dolgoročno ena izmed najbolj varnih možnih investicij, ki jo zagovarjajo tudi strokovnjaki za naložbeno svetovanje.

Naložbeno svetovanje za dolgoročno stabilno gospodarjenje bo tako novejšim kot bolj izkušenim vlagateljem pomagalo pri odgovornem ravnanju s svojim premoženjem, pri tem pa je potrebno paziti, da je stopnja tveganja čim manjša.

Trenutne razmere na finančnih in delniških trgih so precej ostre, cene energentov se drastično zvišujejo, z njimi pa tudi obrestne mere kreditov, ki jih je že skoraj nemogoče dobiti po nizki ceni.

V zlato je prav vedno pametno in varno vlagati, zaradi zgoraj naštetih prednosti in lastnosti predstavlja zelo priljubljeno investicijo za vse vrste vlagateljev. Kupiti ga je mogoče v za to specializiranih trgovinah, v katerih je mogoče zlato tudi prodati.

Prav tako so stroški nakupa zlata v primerjavi z nekaterimi drugimi investicijskimi stroški relativno nizki, zato je mogoče trditi, da ta plemenita kovina predstavlja tudi stroškovno ugodno investicijo.

V splošnem je potrebno za svojo finančno varnost razmišljati na dolgi rok, pravi rezultati odgovornega gospodarjenja se zares pokažejo komaj po desetletju ali celo več.

naložbeno svetovanje
naložbeno svetovanje