Zlato, plemenita kovina priljubljena med investitorji

Naložbeno zlato je plemenita kovina, ki je zelo priljubljena med investitorji. Kupimo jo lahko v več oblikah – kot kovance, palice ali ploščice. Prav vse so zlitine z zelo visoko vsebnostjo zlata, a se čistina med njimi razlikuje. Kovanci so najpogosteje čistine 900/1000, medtem ko je vrednost palic in ploščic malce višja – 995/1000.

Katero obliko izbrati? Kovanci izgledajo malce bolj lično, saj so na njih upodobljeni različni motivi, kot so Dunajski filharmoniki, lunarni koledar, afriški Kruggerand in drugi. Prav zato so primerni tudi kot darilo za rojstni dan, obletnico, poroko ali katero drugo priložnost, saj delujejo zelo osebno. Palice in ploščice so po drugi strani zelo praktične, če želite vložiti višji znesek. Ker se jih kupuje po gramih (1g, 5g, 10g, 20g, 50 g, 100 g, 250 g itd.) je nakup naložbenega zlata zelo enostaven.


Zakaj investirati v naložbeno zlato?

Vedno bolj pogosto slišimo, da je naložba v zlato zelo dobra poteza. A zakaj je temu tako? Razlogov je več, mi pa bomo našteli le nekaj najpomembnejših.


Nakup naložbenega zlata je zelo enostaven

Najprej naj vam povemo, da je naložba v zlato primerna tako za izkušene investitorje, kot za začetnike. Nakup in prodaja sta namreč zelo enostavna. Kadarkoli se lahko odpravimo k prodajalcu pri kateremu za pošteno ceno kupimo ali prodamo kovance, ploščice ali palice. Za trgovanje torej ne potrebujemo raznih finančnih svetovalcev. Pred nakupom je sicer dobro, da imate vsaj malo ekonomskega znanja, saj boste tako lažje določili primerni čas prodaje oziroma nakupa, cena se namreč stalno spreminja.


Naložba v zlato je varna investicija

Varčevanje na banki ali celo doma v gotovini je zelo slaba odločitev, saj vrednost vašega premoženja zaradi naraščajoče inflacije pada. Naložbeno zlato je zato dobra alternativa, saj na njegovo vrednost inflacija in gospodarske krize nimajo bistvenega vpliva. Še več, na dolgi rok vrednost vašega premoženja ne bo ostala enaka, temveč bo narastla! Če pogledamo trend zadnjih desetletij, je cena te plemenite kovine vedno višja. Seveda se moramo zavedati manjših nihanj, a v splošnem velja, da cena letno naraste za vsaj 8 %.


Z naložbo v zlato razpršimo tveganje

Bi svoje prihranke radi nekam vložili, a ne veste, kam? Svetujemo vam, da investirate na različna področja, saj bo le tako vašega tveganje razpršeno. Če bo ena izmed naložb začela padati, še vedno ne boste izgubili vsega, kar ste vložili. Ena izmed investicij naj bo nakup naložbenega zlata, saj je to, kot že omenjeno, zelo varna opcija. Vaš portfelij bo na ta način dobro razpršen.


Nihanje cene je minimalno

Skoraj zagotovo ste v zadnjih letih slišali za kriptovalute in z njimi povezane visoke zaslužke. Res je, tudi s kriptovalutami je možno oplemenititi svoje premoženje, a le-te vseeno veljajo za zelo tvegano investicijo. Na trgu so le nekaj let, kar pomeni, da je točen trend težko napovedati. Kovanci, palice in ploščice se za razliko od njih uporabljajo že tisočletja. Temu je tako, ker je zanje značilno zelo majhno nihanje vrednosti.


Zlato je lepo, pozorno darilo

Omenili smo že, da je mogoče kupiti kovance z različnimi motivi. A to ni edino darilo, ki ga lahko poklonite svojim najdražjim. Na voljo so npr. tudi različne vrste penin (Armand De Brignac ali z zlatimi lističi). S takšnim darilom boste obdarovancu pokazali, da vam njihov uspeh veliko pomeni.


Pri nakupu naložbenega zlata se je potrebno zavedati tudi nekaterih tveganj

Tako kot pri vseh investicijah, ima tudi naložbeno zlato nekaj slabosti, ki jih je potrebno vzeti v zakup. Le-teh je sicer precej manj od prednosti, zato ne skrbite, da bi z nakupom naložbenega zlata vrednost vašega premoženja preveč padla.


Kovance, palice in ploščice kupimo v fizični obliki

Čeprav je nekaterim veliko prijeteneje svoje premoženje dejansko videti in imeti pod nadzorom v fizični obliki, pa lahko varno shranjevanje predstavlja precejšnji izziv. V primeru, da imate doma kakovosten sef, s tem ne boste imeli težav. Ker so vse oblike zelo majhne velikosti, lahko vanj pospravite tudi večje količine. Če takšne možnosti nimate, pa morate v račun všteti dodaten strošek hrambe. Najvarnejša izbira je najem sefa pri speciliziranih družbah. Slaba plat fizične oblike je tudi to, da vedno obstaja možnost kraje.


Velik začetni vložek

Čeprav je kovance mogoče kupiti že po zelo ugodni ceni, pa vseeno velja, da je cena manjših količin višja od cene večjih količin. V primeru, da ste začetnik in izkušenj z investiranjem še nimate, po vsej verjetnosti ne boste kupili najtežjih ploščic. To pomeni, da boste na gram plačali precej več, kot če bi se odločili za večjo količino.


S plemenitimi kovinami morate upravljati sami

Med prednostmi smo omenili, da je trgovanje zelo enostavno, saj se lahko za nakup in prodajo kadarkoli in kjerkoli odločite povsem sami. A to zna nekaterim, predvsem začetnikom, predstavljati velik izziv, saj nimajo izkušenj in potrebnega znanja. Če vas investiranje in spremljanje borznih cen ne veselita in vam pridobivanje tovrstnega znanja ne diši preveč, je morda bolje, da se odločite za investicijo, s katero bodo upravljali profesionalci.