Zlatniki in zlate palice so vrste naložbenega zlata, za katerega se odloča vedno več investitorjev. Varčevanje v zlatu je namreč zelo priljubljeno, saj so ponudniki vedno pripravljeni na odkup zlatih kovancev, inflacija in gospodarske krize pa imajo na njegovo vrednost zelo majhen vpliv.

Si želite ohraniti vrednost vašega premoženja? Svetujemo vam nakup zlatnikov, dobra naložba pa so tudi srebrniki in naložbeno zlato. Zakaj je takšna vrsta varčevanja najboljša, pa si preberite v nadaljevanju.

zlati kovanci

Naložba v zlato je varna investicija

Ste vlagatelj začetnik in ne veste kam se najbolj izplača vložiti vaš denar? Nakup zlatnikov je zelo varna naložba, saj je vrednost naložbenega zlata več ali manj enaka. V primerjavi s kriptovalutami je zato nakup zlatih kovancev bistveno manj tvegana odločitev.

Ljudje že tisočletja kupujejo zlatnike, saj njihova vrednost letno zraste za več kot 8%! Tako lahko, namesto da vaš denar izgublja vrednost na bančnem računu, vaše premoženje razpršite.

Zlatniki so na voljo prav vsakemu

Finančni strokovnjaki svetujejo nakup naložbenega zlata (zlatnikov in zlatih palic) prav vsem – manjšim in večjim vlagateljem. Če se uvrščate med slednje, vam svetujemo, da se poleg nakupa težjih naložbenih palic odločite tudi za nakup zlatnikov.

Ker pa so posredniki vedno pripravljeni na odkup zlatih kovancev, je tovrstna investicija zelo primerna tudi za vlagatelje začetnike. Cena zlata na gram namreč s količino pada, zato težje naložbene palice za manjše vlagatelje niso najboljša opcija.

Če bi radi vložili manjšo vsoto denarja, vam svetujemo nakup avstrijskih zlatnikov imenovanih »dunajski filharmoniki«. Odkup zlatih kovancev je zelo enostaven, njihova cena pa je dostopna vsakomur.

srebrni kovanci

Zlati in srebrni kovanci so čudovito darilo

Se tudi vi pogosto sprašujete, kaj nekomu kupiti za darilo? Ste že kdaj pomislili, da bi slavljencu ali slavljenki podarili estetski zlatnik ali srebrnik? Marsikdaj imajo ljudje napačno prepričanje, da nakup srebrnih / zlatih kovancev njihovemu žepu ni dostopen, kar pa pogosto ne drži. Slednje je namreč mogoče kupiti že za manj kot 100 eurov!

Zato naslednjič, ko boste razmišljali o darilu v obliki denarja, dvakrat premislite. Zlatniki in srebrniki so veliko bolj estetski, poleg tega pa je takšno darilo bistveno bolj osebno. Na voljo je ogromno kovancev z različnimi motivi – kitajsko pando, avstralskim kengurujem, ameriških orlom, kanadskim listom in podobno.

Srebrni ali zlati kovanec bo obdarovancu sigurno všeč. Ko bo potreboval denar, ga bo preprosto vnovčil, njegova vrednost pa bo do takrat ostala enaka. Ker je odkup zlatih kovancev zares enostaven, ga lahko opravi prav vsak.

Kupiti zlate ali srebrne kovance?

Ko govorimo o varčevanju, se je potrebno vprašati, katero plemenito kovino je najbolje izbrati. Tako zlato kot srebro sta odlična izbira, vendar ima vsak od njiju svoje pluse in minuse. Je torej bolje kupiti zlatnike ali srebrnike?

Prednosti zlatih kovancev

Kot že rečeno je nakup zlatnikov zelo varna dolgoročna investicija. Če bi naprimer zlatnike kupili leta 2000, bi se do danes vaša investicija povečala za 4,4x. Varčevanje v zlatu je zelo priljubljena naložba tudi zato, ker je zlato oproščeno plačila DDV. To za srebro ne velja.

Prednosti srebrnih kovancev

Kljub temu, da pri nakupu srebnih kovancev niste oproščeni DDV-ja, pa je vseeno to zelo dobra investicija. V prihodnje se namreč pričakuje velik porast cene srebra, saj se tovrstna plemenita kovina uporablja tako za izdelavo nakita, dekorativnih izdelkov, elektronskih izdelkov in vodovodnih sistemov kot na področju medicine.

Srebrni kovanci bodo zato v prihodnosti sigurno ohranjali svojo vrednost, saj ima srebro v industriji registriranih več patentov kot vse ostale panoge skupaj.

Kaj torej kupiti? Oboje. Tako zlatniki kot srebniki so stabilna dolgoročna naložba, katera bo poskrbela za ohranitev vrednosti vašega premoženja.

odkup zlatih kovancev