Naložbeno zlato že vrsto let velja za eno najbolj stabilnih dolgoročnih investicij. A preden nadaljujemo, zakaj se ta oblika varčevanja izplača in kje kupiti zlato, naj najprej razjasnimo, kaj naložbeno zlato sploh je. Slednje se prodaja v obliki palic ali ploščic čistine najmanj 995/1000 in zlatniki čistine 900/1000.

Odkupne cene zlata se oblikujejo na podlagi borzne cene, torej glede na povpraševanje in ponudbo. Ko se odločate, se morate zavedati, da na ceno vplivata tudi masa in čistina. Omenjeni lastnosti določijo s pomočjo kislinskega testa in XRF pregleda.

Naložbeno zlato

Prednosti varčevanja v zlatu

Naložba v zlato je v primerjavi s kriptovalutami ali ostalimi naložbami precej varnejša. Zanjo so značilne številne prednosti, ki prepričajo marsikoga, ki razmišlja o varčevanju v zlatu.

Ohranjanje vrednosti

Najbolj pomembna prednost naložbenega zlata je, da ohranja vrednost, zato ni bojazni, da bi prišlo do izgube vašega premoženja.

Od leta 1971 dalje je namreč zlato v povprečju zraslo za več kot 8% na leto, v zadnjih 15 letih pa celo več kot 9%. To je bistveno bolje od vezanega ali nevezanega depozita na banki. Inflacija in gospodarske krize imajo namreč na naložbeno zlato le majhen vpliv, zato do znatnega padanja vrednosti ne pride.

Manjše nihanje kot pri kriptovalutah

Marsikdo si pred vprašanjem kje kupiti zlato postavi vprašanje, če je varčevanje v zlatu oziroma naložba v zlato sploh boljša izbira od vlaganja v kriptovalute. Odgovor je definitivno pritrdilen, saj pri naložbenem zlatu prihaja do veliko manjših nihanj.

Prednost pred kriptovalutami je tudi v tem, da ga imamo dejansko v fizični obliki. Glede na to, da se za varčevanje v zlatu odločajo že stoletja, kriptovalute pa obstajajo le nekaj let, je razlika v tveganju precej očitna.

Enostavno trgovanje

Prednost naložbe v zlato, ki je zelo pomembna predvsem za nove vlagatelje, je, da sta nakup in prodaja zelo enostavna. Najbrž vam bo več časa vzela odločitev kje kupiti zlato, kot pa dejanski nakup.

Ko izberete preverjenega trgovca ali kovca, enostavno kupite določeno količino naložbenega zlata v obliki palic, ploščic ali zlatnikov. Tudi prodaja je zelo enostavna, saj je to zaradi velikega povpraševanja zelo likvidna oblika. Varčevanje v zlatu je zato tudi s tega vidika dobra odločitev.

naložba v zlato

Razpršitev tveganja

Pred kakršnimkoli vlaganjem se morate zavedati, da je najbolje svoje premoženje razpršiti med različne naložbe, saj je tako tveganje precej manjše. Če že razpolagate z delnicami ali drugimi investicijami, je varčevanje v zlatu definitivno odlična protiutež. Ko se odločite kje kupiti zlato, boste poskrbeli, da vaše premoženje ne bo izgubljalo vrednosti.

Odlično darilo

Verjetno ste se že neštetokrat spraševali, kaj nekomu kupiti za rojstnodnevno ali novoletno darilo, na koncu pa ste kupili nekaj, kar ni bilo všeč niti vam niti obdarovancu. Naložbeno zlato je v takšnih situacijah zelo lepo in vredno darilo, ki pride prav vsakomur.

Čeprav se vam morda zdi, da je to zelo drago darilo, pa temu ni čisto tako. Zlate ploščice in zlatnike lahko kupite že za manj kot 100 evrov, nekateri izmed njih pa so celo zelo estetski.

Le kdo ne bi bil navdušen nad zlatnikom z avstralskim kengurujem ali kitajsko pando? Tukaj se sicer postavi vprašanje kje kupiti zlato, ki bo izgledalo privlačno in bo dostopno povprečnemu žepu? Dobro je namreč vedeti, da se cena zlata na gram povečuje, zato vam svetujemo, da se pogovorite z različnimi ponudniki naložbenega zlata in povprašate, kaj se vam najbolj izplača.

Tveganja varčevanja v zlatu

Za naložbo v zlato pa so seveda značilna tudi tveganja, ki se jih morate pred nakupom zavedati. Res je, da je to ena najbolj varnih investicij, a ima vseeno tudi svoje slabosti.

kje kupiti zlato

Hramba zlata

Kot smo že omenili, imate za razliko od kritopovalut naložbeno zlato dejansko v rokah. To je sicer po svoje prednost, saj v vsakem trenutku veste, kaj se z njim dogaja, a po drugi strani obstaja nevarnost kraje ali izgube. Ko se odločate za naložbo v zlato, je enako pomembno vprašanje kot kje kupiti zlato tudi kje ga hraniti.

Pred nakupom dobro razmislite ali v vašem stanovanju obstaja prostor, kjer ga morebitni tatovi ne bi našli. Če takega prostora doma nimate, se lahko odločite za nakup ali najem sefa, kar pa posledično vodi do višjih stroškov.

Izziv za nove vlagatelje

Če imate z investiranjem že veliko izkušenj, vam je varčevanje v zlatu pisano na kožo. Upravljanje z naložbenim zlatom večji problem predstavlja novim vlagateljem, saj se ni potrebno odločiti le kje ga kupiti, temveč tudi kdaj je idealen čas za nakup in prodajo. Z njim namreč razpolagate sami in ne finančni strokovnjaki. Če niste vešči razpoznavanja trendov in gibanja finančnih trgov potem je najbolje, da za nasvet povprašate strokovnjake.

Visok začetni vložek

Čeprav ni nobene omejitve koliko zlata morate kupiti, pa je vseeno bolje, da se odločite za večjo količino. Manjše količine imajo namreč višjo ceno na gram. Varčevanje v zlatu je zato bolj primerno za premožnejše vlagatelje, saj lahko kupijo večjo količino naložbenega zlata naenkrat.