Cena zlata zanima tako prodajalce kot kupce. Prvi seveda upajo na čim višjo ceno, drugi pa na čim nižjo. Se sprašujete, kako natančno se določajo odkupne cene zlata in katere dajatve so obvezne pri tovrstnem trgovanju? Potem vsekakor berite dalje, saj smo za vas zbrali nekaj koristnih informacij …

vrednost zlata

Cena zlata se oblikuje na podlagi borzne cene

Eden od glavnih dejavnikov, na podlagi katerih se določajo odkupne cene zlata, pri čemer imamo v misli ceno palic, ploščic in zlatnikov, so borzne cene. Te se osvežujejo v času aktivnosti borze, in sicer v 15-minutnih intervalih.

Ne glede na to, ali se sprašujete, kje kupiti zlato in koliko boste morali zanj odšteti, ali pa vas morda bolj zanimajo odkupne cene zlata, saj načrtujete prodajo, je smiselno spremljanje borznih cen. Tako boste dobili vsaj okviren občutek, kakšna je vrednost zlata, ki ga želite prodati, oziroma občutek, kolikšno količino bo mogoče kupiti za določen znesek. Za natančnejše informacije pa se boste morali odpraviti do konkretnega ponudnika.

Ali inflacija vpliva na vrednost zlata?

Ko gre za primerjanje različnih oblik varčevanja, je potencialna inflacija eden od najpomembnejših vidikov, ki jih morate upoštevati. Najverjetneje ste že slišali zgodbe o ljudeh, ki so pridno varčevali večino svojega življenja, nato pa so njihovi prihranki izginili praktično čez noč. Ne, na delu ni bil tat, ampak inflacija. Gre za pojav, ki je znan tudi kot razvrednotenje denarja.

Za kaj natančno gre pri inflaciji? Čeprav ostane nominalna vrednost prihrankov oziroma denarja enaka, se količina dobrin, ki jih je mogoče kupiti s temi prihranki, bistveno zmanjša. Ali povedano preprosteje: denar je vreden precej manj, kot je bil še nedolgo tega.

Praktično vsi strokovnjaki zato odsvetujejo varčevanje v denarju, predvsem ko gre za dolgoročno varčevanje in nekoliko višje zneske. Realna vrednost se lahko zelo hitro zmanjša, kar velja za vse denarne valute, ne glede na to, kako stabilne se morda zdijo.

Zgodovina nas uči, da so zaradi inflacije najbolj trpeli prav ljudje, ki so varčevali izključno v denarju. Ker je vrednost zlata stabilnejša, saj je manj odvisna od gospodarskih in političnih dogodkov, gre zagotovo za mnogo varnejšo naložbo. Odkupne cene zlata so praviloma precej visoke celo v gospodarsko zahtevnejših obdobjih. Če bo to potrebno, boste lahko torej svoje prihranke hitro pretopili v likvidna sredstva.

odkupne cene zlata

Palice, ploščice ali zlatniki?

Ko se omenja cena zlata, morate biti pozorni na to, za kakšno vrsto gre. Vrednost je namreč odvisna od tega, ali gre za lomljeno ali naložbeno zlato. V prvo skupino denimo spadajo različne vrste nakita, v drugo skupino pa palice, ploščice in zlatniki.

Za odkup oziroma za naložbo so primerne palice in ploščice, katerih čistina znaša vsaj 995/1000. Zlatniki, primerni za naložbo, pa so tisti, katerih čistina je najmanj 900/1000. Pri tem je obenem pomembno, da so bili skovani po letu 1800 in da so se v državi porekla uporabljali kot zakonito plačilno sredstvo.

zlatniki

Kako se določijo odkupne cene zlata?

Osnova, na podlagi katere se določi vrednost oziroma odkupna cena zlata, je torej borzna cena. Seveda pa je konkretna cena nato odvisna od količine, oblike in kakovosti oziroma čistine. Pred odkupom se zato praviloma izvede temeljit pregled, na osnovi katerega se določijo odkupne cene oziroma vrednost.

Za pregled so na voljo različni testi. Ena od možnosti je denimo pregled z rentgensko fluorescenčno spektroskopijo, za katero se pogosto uporablja kar okrajšava XRF. Za ta pregled so seveda potrebni ustrezni pripomočki. Za pregled pa je mogoče uporabiti tudi kislinski test.

Kje kupiti zlato?

Se sprašujete, kje kupiti zlato, saj ste ugotovili, da ima tovrstna naložba in varčevanje v zlatu številne prednosti? Nedvomno gre za eno od najvarnejših oblik varčevanja, saj bodo vaši prihranki skoraj zagotovo ohranili svojo vrednost, ne glede na politično-gospodarske spremembe ali morebitno inflacijo. Vrednost pa se lahko celo poveča.

Toda s tem še nismo odgovorili na vprašanje, kje kupiti zlato. Pomembno je predvsem to, da izberete zaupanja vrednega prodajalca, ki vam bo zagotovil ustrezna zagotovila o čistosti.

Ne nasedajte sumljivim ponudnikom brez ustreznih referenc, saj se boste v tem primeru težko izognili nepošteni kupčiji. Obenem se izogibajte ponudnikom, ki vas želijo prepričati, da morate ob nakupu plačati davek na dodano vrednost (t. i. DDV, ki se mora plačati pri večini blaga in storitev). Vsaj v Sloveniji to ne drži; DDV-ja ni treba plačati niti fizičnim niti pravnim osebam.

Nekoliko drugače je pri davku na kapitalski dobiček, kar je vidik, ki vas bo še posebej zanimal takrat, ko se boste odločali za prodajo. Pravne osebe morajo pri prodaji plačati davek na kapitalski dobiček, ne glede na to, koliko časa je minilo od nakupa.

Po drugi strani pa so fizične osebe oproščene tudi plačila davka na kapitalski dobiček. To velja celo v primeru, da bi se za prodajo odločili praktično takoj po nakupu. Seznanjenost z osnovnimi informacijami, povezanimi s tovrstnim trgovanjem, vam bo pomagala pri iskanju resnično najboljšega ponudnika – ne glede na to, ali razmišljate o odkupu ali o prodaji.

kje kupiti zlato