Zlati kovanci so bili že stoletja priljubljen način shranjevanja in prenašanja bogastva. Izdelovali so jih že v antiki, najbolj znani pa so bili tisti, ki so jih izdajali rimski cesarji. Šele kasneje, v srednjem veku, so postali pomembni v trgovini, saj so jih začeli uporabljati za plačevanje blaga in storitev. Danes se z njimi sicer več ne plačuje, a so zato postali zelo priljubljeni med zbiratelji in investitorji, saj veljajo za varno in stabilno obliko naložbe. Nakup lahko opravite pri specializiranih trgovcih ali na dražbah, vendar je vedno pomembno preveriti njihovo pristnost in kakovost.

Zlati kovanci

Kakšna je razlika med nakupom in odkupom zlatih kovancev?

Razlika med nakupom in odkupom zlatih kovancev je v tem, kdo opravlja transakcijo in s kakšnim namenom.

Nakup zlatih kovancev največkrat opravljajo fizične osebe, ki jih zbirajo kot numizmatični predmet, ali pa kot naložbo. Kupujejo jih od trgovcev specializiranih za prodajo plemenitih kovin ali drugih prodajalcev, s ciljem dolgoročne naložbe, kot varnega pristana pred inflacijo ali kot del raznolikega naložbenega portfelja.

Odkup zlatih kovancev pa se nanaša na prodajo nazaj na trg. Trgovanje običajno izvajajo specializirani trgovci. Slednji jih kupujejo od strank, katere želijo prodati svojo naložbo, ali pa od drugih trgovcev.

Tako pri nakupu kot pri odkupu je pomembno preveriti pristnost in kakovost, da bi se izognili ponaredkom.

odkup zlatih kovancev

Nakup zlatih kovancev

Nakup tovrstne plemenite kovine je vedno bolj priljubljen, saj je to zelo varna dolgoročna investicija. Njegova cena oz. vrednost skozi desetletja ne pada, temveč konstantno narašča. Ker je rast večino časa stabilna, je takšno varčevanje zelo zanesljiva naložba. V zadnjih 50 letih je npr. njegova cena narastla za kar 8 %! Za boljšo predstavo vam lahko zaupamo, da če bi se odločili za nakup leta 2000, bi bila danes njihova vrednost kar 4,4 x večja. Vas zanima, kaj so še ostale prednosti takšnega varčevanja?

Prednosti

• Fizična oblika bogastva

Ena od najbolj očitnih prednosti nakupa zlatih kovancev je, da so le-ti na voljo v fizični obliki. To je zelo privlačno za tiste, ki ne zaupajo bankam in drugim finančnim instituacijam, saj jih lahko hranijo kar v domačem sefu.

• Likvidnost

Druga prednost zlatih kovancev je njihova likvidnost in naložbena vrednost. So zelo enostavni za nakup, saj so priznani po vsem svetu. Na voljo so različni motivi, zato je izbira zelo pestra – z dunajskimi filharmoniki, kitajsko pando, ameriškim orlom, avstralskim kengurujem, kanadskim listom in mnogimi drugimi. Ker izgledajo zelo lično, so tudi odlično darilo. Slavljencu tako ne podarite nekaj bankovcev brez osebne note, temveč pristno darilo, ki ga bo lahko čez nekaj let bogato vnovčil.

• Ohranjanje vrednosti

Tretja prednost je neke vrste zaščitna funkcija v primeru gospodarskih ali političnih nestabilnosti. V času inflacije ali devalvacije valut lahko ta plemenita kovina ohrani vrednost ali celo raste v vrednosti. Prav zato se pogosto zlati kovanci uporabljajo kot hranilnik vrednosti ali kot zaščita pred tveganji.

• Razpršitev tveganja

Mnogi se za tako vrsto varčevanja odločijo tudi, ker na tak način svoje premoženje razpršijo med različne naložbe. V primeru, da že trgujejo z vrednostnimi papirji, nepremičninami, kriptovalutami ali kakšno drugo naložbo, je nakup te plemenite kovine super odločitev, saj njena cena ne niha. To pomeni, da imate vsaj del premoženja na varnem, tudi če drugim investicijam cena pade.

nakup zlatih kovancev

Prodaja zlatih kovancev

Prodaja zlatih kovancev je donosen posel za vlagatelje, ki so jih v preteklosti kupili, v vmesnem času pa je njihova cena narastla. Pomembno je, da vlagatelji poiščejo ugledne trgovce, ki jim bodo ponudili pravično ceno. Najbolje je, da se seznanijo s trenutnimi tržnimi razmerami, saj bodo tako najbolje izkoristili ugodne tržne pogoje za prodajo. Le-ta je sicer zelo enostavna, zato je takšne vrste varčevanje primerno tudi za začetnike oz. tiste, ki nimajo izkušenj z investiranjem.

prodaja zlatih kovancev