Varčevanje v zlatu je oblika naložbe, ki je priljubljena že stoletja. Omenjeno plamenito kovino je mogoče kupiti v obliki kovancev čistine 900/1000 in palic oz. ploščic čistine 995/1000. Ko se odločate, katerega ponudnika plemenitih kovin izbrati, bodite pozorni tako na čistino kot tudi maso. Omenjeni lastnosti se določi s pomočjo kislinskega testa in XRF pregleda, tako da ju ni težko izvedeti. Vas zanima, zakaj je varčevanje v zlatu dobra odločitev, a obenem tudi kakšna tveganja prinaša? Za vas smo zbrali nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali razumeti vse, kar je povezano z omenjeno plemenito kovino.

Varčevanje v zlatu

Nakup in hramba zlata je zanesljiva investicija

Zdi se, da se za nakup te plemenite kovine investitorji odločajo šele nekaj desetletij, a v resnici njena zgodovina sega že več tisočletij v preteklost. Prvi tovrstni kovanci so bili narejeni na območju današnje Turčije v 6. stoletju pred našim štetjem. Kasneje so se razširili tudi v Grčijo in Rimsko cesarstvo, v srednjem veku pa so celo evropski kralji in cesarji izdajali svoje kovance. Slednji so se namreč začeli uporabljati v trgovini, kar se je nato nadaljevalo tudi v prihajajočih stoletjih. Danes z njimi sicer več ne trgujemo, a je ta plemenita kovina še vedno zelo pogosto prisotna v naših življenjih.

Stabilnost vrednosti

Varčevanje v zlatu je zelo priljubljeno med investitorji, saj ohranja vrednost, ki se skozi čas praktično ne spreminja oz. le rahlo narašča. Rast cene zlata je v zadnjih desetletjih očitna, saj je od leta 1971 zrasla za več kot 8 %, v zadnjih 15 letih pa celo za 9 %. To je za vlagatelje velika prednost, saj jim omogoča dolgoročno načrtovanje, poleg tega pa zmanjšuje tveganje pri naložbah.

Zaščita pred inflacijo

Ker je omenjena plemenita kovina omejen vir, ga ni mogoče neomejeno proizvajati. To pomeni, da je manj dovzetna za inflacijo, kar omogoča investitorjem, da ohranjajo svojo vrednost v času, ko se vrednost valute zmanjšuje. Tudi gospodarske krize na rast cene zlata nimajo večjega vpliva, kar je izrednega pomena v trenutnih nestabilnih časih.

Raznolikost portfelja

Naložba v zlato omogoča raznolikost portfelja, saj predstavlja drugačno naložbeno možnost v primerjavi z drugimi vrstami naložb, kot so delnice, obveznice ali nepremičnine. Ker velja za varno investicijo, je takšne vrste varčevanje zelo priporočljivo, saj vsaj del vašega premoženja ne bo izgubilo vrednosti, tudi če cena ostalih investicij pade.

Likvidnost

Za naložbo v zlato je značilna visoka likvidnost, kar pomeni, da jo je mogoče zelo hitro prodati in spremeniti v gotovino. To je prednost za vlagatelje, ki želijo prilagoditi svoj portfelj glede na trenutne gospodarske razmere.

naložba v zlato

Globalna sprejetost

Nakup in hramba zlata je odlična odločitev, saj le-ta velja za univerzalno sprejeto valuto, ki je cenjena po vsem svetu. To omogoča investitorjem varno varčevanje ne glede na državo, v kateri se nahajajo. Z njo je zelo enostavno trgovati, saj jo je mogoče kupiti in prodati pri številnih specializiranih prodajalcih in kovnicah.

Kovanci kot darilo

Prav vsi poznamo zagato, ko ne vemo, kaj nekomu podariti za rojstni dan, novo leto ali za kakšno drugo priložnost. Kot že omenjeno, je to plemenito kovino mogoče kupiti tudi v obliki kovancev, ki so lahko odlično darilo. Slavljencu tako podarimo darilo z osebno noto ter ga spodbudimo, da prične z varčevanjem v zlatu. Na voljo so kovanci z različnimi motivi – avstralskim kengurjem, kanadskim listom, kitajsko pando, dunajskimi filharmoniki in drugimi. Kupiti jih je mogoče že za manj kot 100 €.

Kakšna pa so tveganja varčevanja v zlatu?

Seveda pa je kakršnokoli investiranje povezano tudi s tveganji, ki jih je potrebno vzeti v zakup. Čeprav so le-ta manjša kot npr. pri investiranju v kriptovalute, ki so na trgu le nekaj let, njihova cena pa zelo niha, pa se jih je vseeno potrebno zavedati.

rast cene zlata

Shranjevanje

Največja slabost varčevanja v zlatu je, da je v fizični obliki, kar pomeni, da ga je potrebno nekje shraniti. Nekaterim se domači sef ne zdi dovolj varen, saj vedno obstaja verjetnost kraje, zato se odločijo za najem ali nakup sefa pri specializiranih prodajalcih ali na banki. To seveda vodi v višje stroške, ki jih je potrebno všteti v ceno začetne investicije.

Nestanovitnost cen

Čeprav je v zadnjih desetletjih cena te plemenite kovine le naraščala, pa se je, ko razmišljamo o naložbi v zlato, vseeno potrebno zavedati, da je odvisna od številnih dejavnikov – ponudbe, povpraševanja, inflacije, gospodarskih pogojev, geopolitičnih razmer in drugih. Vse sicer kaže na pozitiven trend tudi v prihodnosti, a nihče tega ne more vedeti s 100 % gotovostjo. Cena lahko kljub vsem napovedim pade, posledično pa izgubite del svojega premoženja.

Likvidnost

Za to plemenito kovino je značilna visoka likvidnost, a je vseeno potrebno imeti nekaj znanja, če jo želite prodati v pravem trenutku. Nekdo, ki ima z investiranjem že veliko izkušenj, s tem verjetno ne bo imel težav, nasprotno pa se lahko zgodi nekomu, ki se z varčevanjem v zlatu srečuje prvič. Kot že omenjeno je cena odvisna od različnih dejavnikov, ki jih je potrebno poznati in analizirati. Šele, ko situacijo na trgu dobro poznamo, lahko s to plemenito kovino uspešno trgujemo.

nakup in hramba zlata