Med eno izmed boljših investicij spada ravno naložbeno zlato. Denar namreč zaradi inflacije hitro izgublja vrednost, kar pa za omenjeno plemenito kovino ne velja. Rast cene zlata je skozi leta več ali manj stabilna, seveda pa lahko pride tudi do manjših nihanj.

Preden se torej začnete spraševati, kje kupiti zlato, je dobro, da veste, kaj je sploh značilno za varčevanje v zlatu in od česa je odvisna njegova cena.

kje kupiti nalozbeno zlato


Upad in rast cene zlata

Investicija v plemenite kovine se vam sigurno splača, saj ne izgubljajo vrednosti, a vseeno cena ni ves čas enaka. Rast cene zlata je odvisna od borzne cene in same mase ter čistine. Prav zato je odločitev kje kupiti zlato tako zelo pomembna, saj se čistina med različnimi ponudniki razlikuje. Bolj kot je čisto, višja je cena.

Naložbeno zlato v splošnem delimo zlate palice in ploščice ter kovance. Slednji morajo biti čistine 900/1000, ploščice pa 995/1000. Na ceno pa vpliva tudi borzna cena, kar pomeni, da je odvisna od ponudbe in povpraševanja. Več kot je zanj zanimanja, višja bo njegova cena.


Zakaj je varčevanje v zlatu dobra odločitev?

Za varčevanje v zlatu se ljudje odločamo že tisočletja, saj je to zelo varna in hkrati zanesljiva oblika varčevanja. Glede na to, da vstopamo v novo gospodarsko krizo, inflacija pa je vse višja, vam svetujemo, da vložite v naložbeno zlato in se zavarujete pred padcem vrednosti vašega premoženja.


Investicijsko zlato več ali manj ohranja svojo vrednost

Prva značilnost, ki so jo vsak investitor želi slišati je, da njegovo premoženje ohranja vrednost oziroma da je rast cene zlata v tem primeru več ali manj konstantna. To pomeni, da svojega premoženja sigurno ne boste izgubili, saj je v zadnjih 50 letih njegova vrednost v povprečju narastla za več kot 8 % na leto, v zadnjih 15 letih pa celo za 9 %. Ker je na vidiku že nova gospodarska kriza, je to zelo pomemben podatek, saj le-te na ceno naložbenega zlata nimajo posebnega vpliva.

Se že sprašujete kje kupiti zlato? Obiščite bližnjega prodajalca in se pozanimajte o ceni in čistini plošic.

rast cene nalozbenega zlata


Naložbeno zlato je varna investicija

Kot že omenjeno, ljudje že stoletja ali celo tisočletja varčujejo v zlatu, saj je to zelo varna naložba. Če jo primerjamo s kriptovalutami, o katerih je v zadnjih letih veliko govora, je veliko bolj zanesljiva, saj je njegova cena bolj stabilna. Kriptovalute so poleg tega na trgu le nekaj let, zato je veliko bolje, da premislite kje kupiti zlato kot kje kupiti neko digitalno valuto.


Investicijsko zlato nam omogoča razpršitev tveganja

Investitorji z veliko izkušnjami dobro vedo, da je pri kakršnemkoli varčevanju najpomembneje, da se ne odločimo le za eno naložbo, temveč moramo svoje premoženje razpršiti. To je bistvenega pomena, saj v primeru, da vrednost neke investicije pade, ne izgubimo celotne vrednosti premoženja.

Če ste že lastnik delnic ali vrednostnih papirjev, je varčevanje v zlatu odlična odločitev, ker deluje kot neke vrste protiutež. Vse kar morate storiti je, da ugotovite, kje kupiti zlato po ugodni ceni.


Enostavno trgovanje z naložbenim zlatom

Naložbeno zlato je zelo dobra opcija za nove, neizkušene vlagatelje, saj je z njim zelo enostavno trgovati. Ker je v fizični obliki, lahko preprosto po tem, ko se odločite kje kupiti zlato, obiščete določenega prodajalca. Po nekaj letih, ko cena že malce naraste, ga spet preprosto prodate. Je zelo likvidna naložba, kar pomeni, da jo lahko zelo hitro »pretvorite« nazaj v denar.


Investicijsko zlato hranimo v fizični obliki

Za razliko od raznih kriptovalut in delnic investicijsko zlato ni v digitalni obliki, temveč ga imamo shranjenega doma ali v najetem sefu. Tako vedno obstaja možnost kraje ali izgube. Če se odločite za varčevanje v zlatu, si poleg vprašanja kje ga kupiti, zastavite tudi vprašanje, kje boste zlato hranili. V primeru, da doma nimate primernega prostora za shrambo, morate v ceno nakupa všteti še strošek najema ali nakupa sefa.


Naložbeno zlato je primerno za samoupravljanje

Investicijsko zlato zna biti za nove vlagatelje velik zalogaj, zato ker z njim razpolagamo popolnoma sami. Posledično se moramo o prodaji in nakupu veliko naučiti, saj nas nihče ne opozori, kdaj je za to idealen čas.

Z naložbenim zlatom finančni strokovnjaki nimajo opravka, kar zna za marsikoga predstavljati precejšnjo težavo. Tudi o tem je potrebno razmišljati, ko se sprašujemo pri katerem prodajalcu in po kakšni ceni kupovati.


Za investicijsko zlato je potreben visok začetni vložek

Varčevanje v zlatu je primernejše za tiste z višjim kapitalom, saj imajo manjše količine precej višjo ceno na gram kot večje količine. To seveda pomeni, da je najbolje kupiti veliko zlatnikov oziroma ploščic naenkrat, kar pa lahko predstavlja precejšen finančni zalogaj. Seveda pa je možen tudi nakup manjših zlatih ploščic od 1g naprej.