Cena srebra se enako kot cena zlata ves čas spreminja. Odvisna je od številnih dejavnikov, zato je praktično nemogoče napovedati, kaj točno se bo dogajalo v prihodnosti. Dejstvo pa je, da sta v zadnjih desetletjih obe plemeniti kovini, srebro in zlato, ohranjali vrednost in jo celo plemenitili, zato spadata med varne dolgoročne investicije. V nadaljevanju vam bomo predstavili dejavnike, ki imajo najpomembnejši vpliv na njihovo vrednost.

Cena srebra je odvisna od številnih dejavnikov

Kot že omenjeno, je točno ceno nemogoče določiti, saj se večkrat dnevno spreminja. Prav zato je pomembno, da dobro razumete, kaj vse vpliva njegovo vrednost. Le tako boste prepričani, da je nakup naložbenega srebra res dobra investicija.

Naložbeno srebro je vedno bolj dragocena surovina

Ste vedeli, da ima ta plemenita kovina zelo pomembno vlogo pri solarni energiji in elektrifikaciji vozil? Prav zato cena srebra zadnja leta zelo narašča, saj njegova količina upada. Ker je na voljo v omejenih količinah, se bo tak trend skoraj zagotovo nadaljeval tudi v prihodnosti. Omenjeno kovino izkoriščajo v vedno več industrijah, saj je uporabna tudi za elektronsko in fotografsko opremo, pomembno vlogo pa ima tudi v medicini. Njena vrednost posledično narašča, saj se zanjo zanima tudi vedno več vlagateljev. V kolikor investitorji menijo, da je naložbeno srebro dobra investicija, se bo njegova cena zagotovo dvignila.

naložbeno srebro

Na ceno srebra imata pomemben vpliv povpraševanje in ponudba

Tako kot pri vseh ostalih produktih je cena plemenitih kovin odvisna od povpraševanja in ponudbe trga. Povpraševanje je tista količina, ki jo ljudje želijo kupiti – večja kot je, višja bo cena. Ponudba pa je tista količina, ki je na voljo – manj kot je je, višja bo cena srebra. Kot smo že omenili je omenjena kovina na voljo v omejenih količinah, kar pomeni, da bo ponudbe vedno manj. To pa ni edini razlog, da bo njena vrednost skoraj zagotovo naraščala tudi v prihodnosti. Ker jo potrebujejo v številnih industrijah, bo povpraševanje vedno večje.

Cena srebra raste tudi v obdobju gospodarskih kriz

Načeloma velja, da v obdobju vojn, recesij in gospodarskih kriz pride do visoke inflacije, kar pomeni, da papirnate valute in delnice vrednost izgubljajo. Prav zato je nakup plemenitih kovin tako varna izbira, saj tovrstne geopolitične razmere nanje nimajo posebnega vpliva. Še več! Njihova vrednost ne le, da ne pada, temveč celo narašča. Čeprav se trenutno soočamo z najvišjo inflacijo v zadnjih 40 letih, pa je vrednost srebra v zadnjem desetletju narastla za 11 odstotkov. Plemenite kovine se v kriznih časih le plemenitijo, kar privlači številne investitorje.

Obstaja povezava med ceno plemenitih kovin in količino denarja v obtoku

V zadnjih desetletjih je prav tako opaziti, da večja količina denarja v obtoku vpliva na vrednost plemenitih kovin. V obdobju, ko se srečujemo z veliko količino denarja v obtoku, ponavadi opažamo tudi večjo razpoložljivo kupno moč ljudi, kar lahko poveča povpraševanje po različnih izdelkih. Ta povezava sicer ni tako neposredna, saj obstajajo tudi drugi, že opisani dejavniki, ki vso dinamiko zapletejo.

Cena pa je odvisna tudi od kakovosti in čistine palic in kovancev

Pri nakupu plemenitih kovin ni pomembno le razumevanje, kako celoten sistem deluje, temveč je potrebno posebno pozornost posvetiti tudi čistini palic in kovancev. Pri nas so na voljo palice in kovanci, ki so izjemne kakovosti in vrhunske izdelave za najzahtevnejše kupce. Izdelujeta jih kovnici Argor Heraeus in Umicore, ki sta vodilni svetovni podjetji, saj dosegata najvišje in najstrožje standarde, ki jih določa mednarodna organizacija LBMA.

Srebrne palice dosegajo čistino 999,9

Standard omenjene organizacije je čistost 995, palice kovnic Argor Heraeus in Umicore pa slednjega presegajo in dosegajo čistost 999,9, kar je najvišji možen standard. Naše naložbeno srebro je res najvišje možne kakovosti, zato boste z nakupom dobro zavarovali svoje premoženje. Tudi v obdobjih visoke inflacije in gospodarskih kriz ne bo izgubilo vrednosti, kar je glavno vodilo vseh investicij. Na voljo so palice različnih mas:

 • srebrna palica 100g
 • srebrna palica 250g
 • srebrna palica 500g
 • srebrna palica 1000g

Svetujemo vam nakup palice s čim večjo maso, saj cena srebra s količino pada. Manjša kot je količina, večji je pribitek.

srebrna palica 500g

Srebrniki

Čeprav so kovanci iz te plemenite kovine v preteklosti igrali pomembno vlogo pri trgovanju in obdelovanju kovin, pa danes z njimi več ne plačujemo. Kljub temu pa je nakup kovancev dobra odločitev, saj imajo visoko naložbeno vrednost. V naši ponudbi lahko najdete različne motive, ki vas bodo zagotovo navdušili:

 • dunajski filharmoniki
 • ameriški orel
 • kitajski panda
 • kanadski list
 • Noetova barka
 • divje živali Kanade
 • avstralska koala in drugi

Kovanci so tudi odlično in zelo osebno darilo za rojstni dan, rojstvo, obletnico poroke ali kateri drug življenjsko pomemben dogodek. Razveselite svoje bližnje in jim kupite nekaj, kar jim bo prišlo prav v težkih obdobjih.